30 Ocak 2010 Cumartesi

Red Kit'ten sert yanıt



Asıl adı Lucky Luke olan Red-Kit'in bildiğimiz adı sanırım Halit Kıvanç tarafından yazınımıza kazandırılmıştı.

Oğuz Atay'ın "Korkuyu Beklerken"inde sigara içilmesine gelen ceza tiyatrocuları kızdırmıştı. Bakan da "Sanat sanat deyi deyi çocuklarımıza kötü örnek olacaklarsa yakınmanın anlamı yok" demiş. Ulan örnek alıp sigaraya başlayacak çocuğun o oyunda ne işi var? Hem sanatçı adam istediğini yapamayacak da bu dünyada kim yapacak? E tabi sansür kapsamında değerlendirilmedi bunlar hiç bir ağızdan. Ben görmedim. Demokratikleşmeden söz eden bir hükümet, sözlerinin nasıl da palavra (palabra: İsp. söz, sözcük, laf.) olduğunu ancak böyle kanıtlayabilirdi.

Bugün sigara yasağıyla sanata sansür getiren adam yarın teşhircilik kapsamında tiyatroda sinemada cinsel cinsel sahneleri kötü örnek oluyor, çocuklar küçük yaşta cinselliğe başlıyor, diye yasaklar valla. Benden söylemesi.

Red-Kit'i örnek alsınlar demiş bakan bir de. Bak, demiş, Red-Kit'in yazarı sigarayı attırıp ot aldırdı; siz de öyle yapın. Senin sanat anlayışına ilk olarak kültür bakanın karşılık vermiyorsa sıçayım öyle hükümete. Demokrasilerini de alsınlar, doooğru amrikaya, hondurasa, iran'a. Hadi canım başka kapıya.

Ayrıca Sayın Sağlık Bakanımız Recep Akdağ da Red-Kit'in yazarının adını bilmiyormuş. Hey gidi Morris*, kaynak belirtmeden alıntı yapıyorlar eserlerinden.

*Maurice de Bevere (Morris) : Red-Kit serisiyle bilinen Maurice de Bevere'in müstear adı Morris'tir. 2001 yılında ölen Morris, arkasında pek güzel nesiller bıraktı. Belçika'da doğup Belçika'da ölen Morris vahşi batıyı aslında hiç görmemiş.

Hiç yorum yok: